Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
İSG HİZMETİ NEDİR?
İSG Hizmetinin açılımı İş sağlığı ve güvenliği olarak bilinmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliğinin tanımı ise; faaliyetin yapılması sırasında iş yerinde fiziksel çevresel şartları sebebiyle nedeniyle personelin maruz kaldıkları sağlık ile ilgili sorunları, yaptığı iş ile alakalı mesleki risklerin ortadan yok edilmesi veya minimize edilmesi ile oluşabilecek iş kazalarının da önlenmesi ile ilgilenen bir iş koludur.
Firma sahibi, faaliyet gerçekleşirken işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi için ve uygulanmasının yönetilmesi, izlenmesi, oluşabilecek iş kazası ve oluşabilecek meslek hastalıklarının önüne geçmesi, personellerin ilk yardım ve acil olarak tedavi ile sağlıklarını muhafaza ve güvenlik hizmetlerinin devam etmesi sürdürülmesi amacıyla; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmekle yükümlüdür.
Görevlendirilecek iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli (DPS) firmada oluşabilecek sağlık ve güvenlik risklerine karşı yürütülecek her türlü Kişisel koruyucu Donanımı (KKD), önleyici ve düzeltici faaliyeti kapsayacak şekilde, fakat her zaman önleyici faaliyet tedbiri başta olmak üzere önlemlerini firmaya aldırmalıdır. Personelin çalışma ortamı gözetiminden, işverene firma ile ilgili yukarda bahsettiğimiz konularda rehberlik etmek ve önleyici sunumlar hazırlamakla yükümlüdür.
6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanununa göre sağlığı ve güvenliği hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya eksik yerine getiren işveren idari para cezası uygulanır.
İSG HİZMETİ VEREN FİRMALAR?
İSG Hizmeti veren firmalar Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü tarafından yetkili kılınan firmalardır. Bu yetkiyi alabilmek için firmalar bakanlığın yayınlamış olduğu yönetmelik çerçevesinde alt yapıyı oluşturmak zorundadırlar. Bu altyapıyı oluşturan firmalar yetkilerini aldıktan sonra İSG Hizmeti veren firmalar statüsüne girmiş olurlar.
İSG HİZMETİ ALMA ZORUNLULUĞU
İSG Hizmeti alma zorunluluğu firmanın çalışan sayısına ve firmalının tehlike sınıfına göre değişmektedir. Örneğin bir çalışanlı ve tehlikeli bir işletme hizmet almak zorundadır. Fakat az tehlikeli statüsünde olup 49 kişi personeli olan firma hizmet almak zorunda değildir. Fakat bu hizmeti almaması çalışanların İSG eğitimini, risk analizini, acil durum planlarını hazırlamasına gerek yok demek değildir.
İSG HİZMETİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
İSG Hizmeti alırken öncelikle hizmet almayı düşündüğünüz firmanın Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü tarafından yetkili bir firma olup olmadığına bakmanız gerekir. Firmanın yetki belgesi talep edilir ve bu şekilde yetkisinin olup olmadığı bilgisine ulaşılır. Ayrıca İSG-Katip üzerinden de atamaları kontrol edilir.